Tuesday 22 December 2009

SWE: Vad gick fel i Vilanova?

Måndagen den 14/12 anordnade programmet Agorakatalanska TV3 en debatt om resultatet av den icke-officiella folkomröstningen om självständighet. Bland de siffror som analyserades nämndes inte valdeltagandet på 15,7% i Vilanova i la Geltrú, trots att vi var omgångens näst största stad.



En av huvudpersonerna i diskussonen var Alfons López Tenaansvarig för folkomröstningen i Osona, ett comarca där nästan alla kommuner deltog och där valdeltagandet låg på hela 41,7%. Som jag förstår det har han i efterhand utsetts till debattvinnare. I korthet var hans budskap att det katalanska genomnittet på 27,4% valdeltagande inte alls var bra, men att det kan rättas till om bara folkomröstningarna görs på rätt sätt och plattformarna håller sig neutrala så att man får med nej-sidan i diskussionen.

Jag betvivlar inte att López Tena har spelat en avgörande roll för resultatet i Osona, men jag vill kontrastera hans påstående mot mina iakttagelser från Vilanova och den lokala plattformen VNG Decideix.

Personligen har jag känslan av att VNG Decideix har överrasktat oss alla positivt. Redan veckan före folkomröstningen fick de beröm i Diari de Vilanova för sin organisationsförmåga och jag kan bara hålla med. De brann för ge staden en möjlighet att rösta och i flera veckor var de synliga med en informationskiosk på vår Rambla, men också med affischer och pressmedelanden i lokala media. Dessutom skickade de ut ett informationsbrev - sammanlagt 28.000 - vilket nådde alla stadens brevlådor i god tid före folkomröstningen.

Den enda avgörande detalj där jag tycker att de kunde ha agerat annorlunda var språkvalet. Om avsikten var att bjuda in hela stadens befolkning till att rösta borde brevet inte ha skrivits enbart på katalanska. Jag säger inte att det är rätt, men väl ett faktum att det i Katalonien bor många människor som undviker att läsa texter som inte är skrivna på spanska.

För att återgå till hur VNG Decideix arbetade, anser jag att de - med få undantag - höll en neutral profil och uppmuntrade nej-sidan att driva kampanj. Att så inte blev fallet är dock inte förvånande. Sant Cugat del Vallès, Vilafranca del Penedès och Vic – de andra stora städerna som deltog i den här omgången – leds av katalansknationalistiska CiU. I Vilanova kunde nej-partierna genom sin majoritet i kommunfullmäktige enkelt kunde begränsa uppmärksamheten runt folkomröstningen. De hade allt att vinna på att inte delta för att på så sätt få VNG Decideix att framstå som extremister. Rent intellektuellt går det dessutom att försvara deras ståndpunkt med att de varken fick vara med att formulera frågan eller tidpunkten för att väcka den. För säkerhets skull påminde dock socialisterna (PSC) skriftligen sina lokala medlemmar om att det var opassande att gå och rösta, åtminstone om man får tro ett elakt rykte.

Om nu VNG Decideix, enligt mig, har gjort vad de kunde varför blev då valdeltagandet så lågt? Förmodligen för att det är så Vilanova är, svarar jag. För att roa mig har jag tittat på de stora städerna som har folkomröstat och ställt andelen väljare som (i kommunalvalet 2007) röstade på de erkänt unionistiska partierna PSC, ICV-EUiA samt PP mot deltagandet i folkomröstningen om självständighet. Fram träder ett tydligt X. En riktig statistiker kan enkelt skapa en funktion på hela underlaget från den 13/12 och jag är övertygad om att en sådan kan ge tydliga signaler om hur det kommer att gå framöver. Om någon är intresserad, alltså.

Det är möjligt att den rörelse som nu kämpar vidare för katalansk självständighet mår bäst av tro att allt är möjligt om man bara gör det på rätt sätt. De kommer att behöva den känslan av hopp när de närmar sig de riktiga utmaningarna.

Med utgångspunkt i partipreferenser var ju socialiststyrda Vilanova i la Geltrú ett undantag den 13/12, men ser vi till Katalonien som helhet och framför allt den folkrika storstadsområdet runt Barcelona är det tvärtom. Det är kanske inte vad ni vill höra, men jag tror uppriktigt att VNG Decideix nådde så långt som var möjligt och att ingenting gick fel i Vilanova.

- - -
Ett av de initiativ som togs av VNG Decideix var att besöka människor som av medicinska skäl behövde rösta i förväg. Marcel·lí Garriga - författare till boken "Un vilanoví en Buchenwald" (En vilanovabo i Buchenwald) som handlar om hans erfarenheter som fånge i ett nazistiskt koncentrationsläger - passade på att göra det, och gick sedan bort före dagen för själva folkomröstningen. Jag kan inte låta bli att se detta som en extra sista ljusglimt för en man som verkligen har sett livets mörka sida.

- - -
I kurvan jag presenterar är valdeltagandet i Vic lite högre än vad som kan förutsägas utifrån de unionistiska partiernas svaga position. Förslagsvis kan detta skutt förklaras med den uppmärksamhet som den internationella pressen, Joan Laporta samt Joan Puigcercós (ERC) ägnade staden.

Funktionen över korrelationen mellan valdeltagandet i dessa folkomröstningar och etablerade partisympatier skulle ha blivit enklare om den vore baserad på de katalanska nationalistpartiernas styrka, alltså inte, som nu, på motståndarsidan. Men Plataforma per Catalunya – en xenofob gruppering på den extrema högerflanken som jag inte känner till - är det näst största partiet i Vic, och jag kände mig inte bekväm med att slå ihop den med demokratiska enheter som CiU, ERC och CUP.

- - -
Alla åsikter presenterade här är mina egna. VNG Decideix har inte getts möjlighet att i förväg kommentera texten.

- - -
Technorati tags: Katalonien, Folkomröstning, Referendum, Spanien, Vilanova,

No comments: